Updated for Nov 2026
Super 98: 4.16 AED View All Prices →
Articles 34, 36 & 55 7 min read • Verified: November 1, 2026

UAE Transfer Pricing & Connected Persons Rules: How Owner & Director Salaries Are Taxed (Article 34 & 36)

Because UAE personal employment salaries are taxed at 0% while company profits above AED 375,000 are taxed at 9%, many SME owners ask: "Can I just pay all of my company profit to myself as a director bonus or management salary?" Under Article 36 of Federal Decree-Law No. 47 of 2022, any payment to a "Connected Person" (owner, director, officer, or relative) is ONLY deductible if it corresponds to the Arm's Length market value of services actually performed.

Key Statutory Takeaways (2026)

Open Corporate Tax Calculator →
  • Shareholders, directors, corporate officers, and their relatives up to the 4th degree of kinship are legally defined as "Connected Persons" under Article 36.
  • Owner/director salaries, bonuses, and management fees are only tax-deductible up to the Arm's Length market benchmark for that executive role.
  • Any excessive salary above the Arm's Length benchmark is treated as a non-deductible disguised dividend and taxed at 9%.
  • Transfer Pricing Master & Local Files are required when Related Party transactions exceed Ministerial Decision No. 97 of 2023 thresholds, while Connected Person disclosure starts at AED 500,000.

1. Why Paying Yourself All Profit as Salary Doesn't Work

Suppose a Dubai consultancy LLC generates AED 5,000,000 in revenue and AED 2,000,000 in profit before owner compensation. Without owner salary, the first AED 375,000 is taxed at 0% and the remaining AED 1,625,000 is taxed at 9% (AED 146,250 tax). You can verify this math on our UAE Corporate Tax Calculator.

If the founder pays themselves an AED 1,625,000 year-end "management bonus" to wipe out the taxable profit above AED 375,000, the Federal Tax Authority (FTA) will audit the deduction under Article 36 (Payments to Connected Persons). If a comparable non-shareholder CEO in Dubai would earn AED 600,000/year for that role, only AED 600,000 is deductible—the excess AED 1,025,000 is disallowed and taxed at 9%.

2. Who Counts as a "Connected Person" Under Article 36?

Under Article 36(2), a person is a Connected Person of a Taxable Person if they are:

  • An individual who directly or indirectly owns an ownership interest in, or controls, the Taxable Person (any shareholder/partner).
  • A director or officer of the Taxable Person (e.g., General Manager named on the Trade License).
  • A relative of the owner, director, or officer up to the fourth degree of kinship or affiliation (including by marriage or adoption: spouse, parents, children, siblings, grandparents, grandchildren, uncles/aunts, nieces/nephews, and first cousins).
  • Any business partner in an unincorporated partnership or any Related Party under Article 35.

3. How to Benchmark Arm's Length Executive Compensation

To protect your owner/director salary deduction during an FTA audit, you should maintain:

  1. A formal MOHRE or Free Zone employment contract / board resolution specifying your role, KPIs, and monthly salary (note: a monthly basic salary of ≥ AED 30,000 also qualifies you for the 10-Year UAE Golden Visa for Skilled Professionals!).
  2. Consistent monthly payment through the Wage Protection System (WPS) or corporate bank transfer rather than erratic year-end cash withdrawals.
  3. UAE executive salary survey benchmarks (e.g., Robert Half, Michael Page, Mercer UAE guides) proving that your compensation matches third-party executives in companies of similar revenue and headcount.

4. EmaraTax Disclosure Thresholds (AED 500k Connected Persons)

According to the FTA Transfer Pricing Guide, you must complete the Connected Persons Schedule in your EmaraTax Corporate Tax Return if the aggregate value of transactions (salaries, bonuses, housing benefits, loans, or management fees) with all Connected Persons exceeds AED 500,000 in the tax period (and exceeds AED 500,000 per individual Connected Person).

5. Optimal Salary vs. Dividend Structuring for Dubai Founders

Dividends paid by a UAE company to its individual shareholders are 0% tax-free at the personal level, though they are paid out of post-tax corporate profits. By paying yourself a defensible, market-benchmarked monthly salary (e.g., AED 30,000–50,000/month) and taking the remaining profit above AED 375,000 as shareholder dividends, you remain 100% FTA-compliant while optimizing both your personal housing affordability and Golden Visa eligibility.

Quick Reference Benchmark

UAE Transfer Pricing & Connected Person Thresholds (2026)

Compliance Requirement Statutory Threshold Applicability
Arm's Length Pricing Principle (Articles 34 & 36) AED 0 (Applies to ALL transactions) Mandatory for all Related Party & Connected Person payments
Connected Persons Return Schedule Aggregate > AED 500,000 (>500k per person) Disclosed inside annual EmaraTax return
Related Party Transactions Schedule Aggregate > AED 40,000,000 (>4M per category) Disclosed inside annual EmaraTax return
Transfer Pricing Local File & Master File Revenue ≥ AED 200M OR MNE Group ≥ AED 3.15B Ministerial Decision No. 97 of 2023 (submitted within 30 days of FTA request)
Free Instant Utility

Model Your Post-Salary Corporate Tax Liability

Test different net profit levels after deducting your arm's-length executive salary in our UAE Corporate Tax Calculator.

Model Tax Liability →
Statutory Q&A

Frequently Asked Questions

Do Connected Person salary rules apply if my company claims Small Business Relief (under AED 3M revenue)?
If you validly elect Small Business Relief (revenue ≤ AED 3,000,000), your taxable income is treated as zero and you are exempt from completing the Transfer Pricing and Connected Persons disclosure schedules for that period.
If my Free Zone company pays a management fee to my spouse's freelance permit, is that scrutinized?
Yes. Your spouse is a first-degree Connected Person under Article 36. Any management or consulting fee paid to a spouse or relative's entity must reflect genuine, documented services at fair market rates, or the FTA will disallow the deduction.
Are shareholder dividends taxed in the UAE?
No. There is 0% withholding tax and 0% personal dividend tax in the UAE. Dividends are simply paid from the company's net profit after the 9% Corporate Tax (above AED 375k) has been accounted for.

Dubai Smart Advisor Regulatory Guidance

Live UAE legal, tax, tenancy & visa advisory

Marhaba! How can I assist you with UAE regulations today?

I can analyze your tax liabilities, evaluate your Golden Visa eligibility, check your RERA rental hike rights, or guide your Dubai budget.

Suggested Questions for this page:

Automated analysis can make mistakes. Please verify critical figures with official UAE regulatory authorities (FTA, DLD, MOHRE). Not official legal or tax advice.